“Newsweek” o mogućem odvajanju Teksasa od SAD

U Teksasu sve intenzivnije se vode razgovori o odvajanju države od SAD i oglašavaju pozive za održavanje referenduma o tom pitanju, prenosi „Newsweek“.

Zagovornici nezavisnosti države insistiraju da se federalni sistem u zemlji raspada, dok protivnici upozoravaju da proces separacije verovatno neće proći mirno.

U kampanji za odvajanje Teksasa od Sjedinjenih Država i njegovo pretvaranje u potpuno nezavisnu državu, zagovornici su imali napornu godinu, piše Newsweek.

Ranije ovog meseca, Teksaški nacionalistički pokret uputio je peticiju Republikanskoj partiji Teksasa u Ostinu sa zahtevom da se savetodavni referendum o nezavisnosti države uključi u glasanje u okviru primarnih izbora u martu 2024. godine.

Kako prenosi izdanje, peticija je prikupila skoro 140.000 potpisa. Republikanska partija Teksasa je još u junu 2022. godine odobrila pozive za održavanje referenduma.

Ovi koraci su izazvali rastući interes za posledice moguće nezavisnosti Teksasa. U intervjuu za Newsweek, predsednik Teksaškog nacionalističkog pokreta Danijel Miler izjavio je da će odvajanje biti protivotrov za raspadajući federalni sistem.

On je optužio vladu SAD za rast cena gasa i hrane, kao i za rastući državni dug.

Neki stručnjaci, međutim, tvrde da je projekat odvajanja Teksasa odvojen od stvarnosti i da predstavlja simbolični gest. Drugi upozoravaju da proces sticanja nezavisnosti države verovatno neće biti miran.

„Mislim da je istorija jasno pokazala da ne postoji verodostojni scenario u kojem bi Teksas mogao da se mirno odvoji od Sjedinjenih Država, čak i ako bi to bila volja njegovog stanovništva – na šta, koliko mi je poznato, ne postoje nikakvi nagoveštaji“, primećuje Džošua Blek sa Teksaškog univerziteta.

Webtribune.rs

POVEZANO

Britanija započela OPASNU IGRU na Crnom moru

admin

Horoskopski znakovi koji će u 2024. verovatno da prevare partnere

admin

Država odvaja pola milijarde za oživljavanje sela

admin