Netanjahu: "Imamo tri preduslova"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je danas da Izrael ima tri preduslova za uspostavljanje mira sa Palestincima u Pojasu Gaze.

“Hamas mora da bude uništen, Gaza mora da bude demilitarizovana i palestinsko društvo mora da bude deradikalizovano”, napisao je Netanijahu u autorskom tekstu za Volstrit džurnal.

On je naveo da SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka “i mnoge druge zemlje podržavaju nameru Izraela da uništi terorističku grupu”.

“Da bi se postigao taj cilj, njene vojne sposobnosti moraju da budu demontirane i njena politička vlast nad Gazom mora da se okonča”, istakao je Netanijahu.

Prema njegovim rečima, uništenje Hamasa je “jedini proporcionalni odgovor” kako bi se sprečilo ponavljanje zločina koji su počinjeni 7. oktobra.

“To će zahtevati uspostavljanje privremene bezbednosne zone u Gazi i inspekcijskog mehanizma na granici između Gaze i Egipta koji bi zadovolji potrebe Izraela i sprečio krijumčarenje oružja”, naveo je Netanijahu.

Dodao je da je “samo san očekivanje da će palestinske vlasti demilitarizovati Gazu”.

“Palestinske vlasti trenutno finansiraju i veličaju terorizam i obrazuju palestinsku decu da teže uništenju Izraela”, napisao je u tekstu izraelski premijer.

On je istakao da palestinsko društvo mora da se “transformiše”.

“Palestinsko građansko društvo treba da se transformiše tako da ljudi podržavaju borbu protiv terorizma, a ne da ga finansiraju”, istakao je Netanijahu. On je ukazao na “uspešnu deradikalizaciju” koja se dogodila u Nemačkoj i Japanu posle poraza u Drugom svetskom ratu.

“Obe nacije su danas veliki saveznici SAD i promovišu mir, stabilnost i prosperitet u Evropi i Aziji”, naveo je izraelski premijer.

Zaključio je da “kada Hamas bude uništen, Gaza demilitarizovana i kada palestinsko društvo bude započelo proces deradikalizacije, Gaza ponovo može da bude izgrađena, a izgledi za širi mir na Bliskom istoku postaće stvarnost”.

B92

POVEZANO

Gde je mesto Srbije u svetu koji nastaje

admin

POTPISANO: Britanija na korak od rata sa Rusijom? Date garancije

admin

OTKRIVENA NAJVEĆA ZMIJA NA SVETU: Čudovište ima 200 kg i glavu veličine ljudske, naučnici potvrdili da je reč o NOVOJ VRSTI (VIDEO)

admin