Nekoliko simptoma je ključno: Proverite da li imate običnu prehladu, grip ili kovid

Sa opadanjem temperature, predviđa se povećanje vremena koje ljudi provode u zatvorenim prostorima, što bi moglo ubrzati širenje nove, problematične varijante virusa COVID-19. Istovremeno, grip je aktuelan, a ni obična prehlada više nije bezazlena, s obzirom na značajno preklapanje simptoma.

“Ove različite bolesti se manifestuju na potpuno isti način”, upozorava dr. Chris Smith, virolog sa Univerziteta u Cambridge-u, u izjavi za BBC Look East a prenosi Nova.rs.

“Simptomi kao što su curenje nosa, upala grla, groznica, ponekad kašalj – prisutni su kod mnogih od njih. Dakle, može biti izuzetno teško precizno utvrditi o kojoj bolesti je reč… Dodatna loša vest je da možete istovremeno dobiti više od jedne infekcije. Ponekad vidimo ljude kojima je istovremeno dijagnostikovano dva, pa čak i tri virusna oboljenja”, dodaje on.

Na početku pandemije, glavni simptomi virusa COVID-19 bili su gubitak ukusa ili mirisa, kontinuirani kašalj i groznica, ali su se tokom vremena ta lista znatno proširila. Prema najnovijim podacima britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS), glavobolja, curenje iz nosa i kašalj su najčešće prijavljeni simptomi COVID-19. Bolovi u mišićima, grlobolja i umor slede iza, zajedno sa kratkim dahom i iznenadnim gubitkom ukusa i mirisa.

“Pored ovih osnovnih simptoma, teški slučajevi COVID-19 mogu izazvati komplikacije kao što su bol u grudima, konfuzija i plavičasta promena boje usana ili lica, što ukazuje na potrebu za hitnom medicinskom intervencijom”, upozorava profesor Philip Wilson, stručnjak za biomedicinsku tehnologiju na Univerzitetu Nottingham Trent, u izjavi za Daily Mail.

Što se tiče gripa, virusi obično izazivaju kašalj, što je najčešći unakrsni simptom sezonskog virusa. Međutim, simptomi gripa su obično mnogo intenzivniji od prehlade, mogu uzrokovati gastrointestinalne probleme, a komplikacije poput upale pluća kod najugroženijih grupa mogu biti fatalne.

“Simptomi gripa uključuju jezu, groznicu, glavobolju i bolove u mišićima. Grip se doživljava ozbiljnije jer simptomi utiču na ceo organizam i nisu ograničeni na prehladu. Takođe, gastrointestinalni simptomi poput povraćanja i dijareje su češći u slučajevima gripa”, objašnjava profesor Ron Eccles, nekadašnji vođa Common Cold Center-a na Univerzitetu u Cardiff-u.

Što se tiče prehlade, najčešći uzročnici su rinovirusi, ali i više od 200 različitih virusa može izazvati manje infekcije nosa i grla. Ako se simptomi uglavnom manifestuju u gornjim disajnim putevima, verovatno je reč o prehladi.

“Simptomi prehlade uključuju curenje nosa, kijanje, bol u grlu i začepljen nos”, kaže profesor Eccles. “Prehlade se obično razvijaju postepeno i mogu izazvati kašalj, zagušenje i umor. One su više iritantne, za razliku od gripa, koji može potpuno oboriti s nogu i zadržati vas u krevetu”, dodaje dr. Ann Nayman, lekarka opšte prakse sa sedištem u Londonu.

Preklapanje simptoma, međutim, može otežati tačnu dijagnozu.

POVEZANO

Netanjahu: "Imamo tri preduslova"

admin

HAOS U NEMAČKOJ: Krenuli traktorima na Šolca!

admin

FIJASKO: Isplivao tajni izveštaj, Bundesver u problemu

admin