Nakon tajnog sastanka reagovao kancelar: Štitićemo sve!

Pošto se saznalo za sastanak kome je prisustvovala Alternativa za Nemačku (AfD), a koji je zahtevao deportaciju miliona ljudi iz Nemačke, reagovao je Šolc.

Nemački kancelar Olaf Šolc (SPD) pozvao je demokrate da se suprotstave “fanaticima sa asimilacionim fantazijama” nakon što se pokazalo da su političari iz stranke Alternativa za Nemačku (AfD) razgovarali o “masterplanu” za masovnu deportaciju ako stranka dođe na vlast.

Sastanak krajnje desnice, kojem su prisustvovali članovi AfD, šef Identitarnog pokreta i neonacistički aktivisti, održan je u novembru u seoskom hotelu na periferiji Potsdama.

Prema istraživačkom listu “Korektiv”, koji je prvi objavio tu priču, koncept “ponovne migracije“ – prisilni povratak migranata, navodno uključujući i one sa nemačkim državljanstvom, u zemlje porekla kroz masovne deportacije – bio je ključna tema.

Nakon što se ova priča pojavila, kancelar Šolc je reagovao oštro osudivši navodne planove.

“Štitimo sve, bez obzira na poreklo, boju kože“, napisao je on na društvenim mrežama.

“Učenje iz istorije je više od reči“, dodao je Šolc u svom postu, koji se čini da se odnosi na nacističku diktaturu.AfD, delimično podstaknut nezadovoljstvom zbog imigracije, nalazi se na prvom mestu u svih pet istočnih nemačkih država, od kojih se u tri očekuje izbore kasnije ove godine.

Dok su konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i liberalna, pro-poslovna Slobodna demokratska partija (FDP) do sada isključivali koaliciju sa strankom, prisustvo AfD-a na sastanku sugeriše da postoji ekstremno desničarska organizacija.

Pošto je vest o sastanku izazvala negodovanje širom Nemačke, Maksimilijan Kra, vodeći kandidat AfD-a za izbore za Evropski parlament u junu, obećao je da će se pozabaviti velikim brojem migranata koji stižu u zemlju 2022. godine, od kojih više od 40 pošto je navodno iz Ukrajine, piše Gardijan.

klix.ba, B92

POVEZANO

Hezbolah je svestan da ono što radimo u Gazi, možemo i u Bejrutu

admin

SAD i Evropa spremaju sebi ekonomsko samoubistvo

admin

Medevedev upozorio London: Ovaj potez je objava rata

admin