KIJEV DOBIJA PRVE F-16!

Amsterdam je počeo pripreme za isporuku 18 borbenih aviona Ukrajini, rekao je premijer Mark Rute

U telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, holandski premijer Mark Rute najavio je da Holandija aktivno radi na pripremi prve isporuke američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini. Ova inicijativa predstavlja deo obećanja nekoliko zemalja članica Evropske unije, među kojima su i Danska, Norveška i Belgija, koje su se obavezale da će Kijevu dostaviti avione tokom narednih nekoliko godina.

Premijer Rute istakao je da će “početna” isporuka obuhvatiti 18 aviona. Prethodno je naglasio da ukupna flota F-16 u vlasništvu Holandije broji 42 aviona, te da će Amsterdam zadržati određeni broj za sopstvenu obuku pilota. Međutim, premijer je naglasio da se određeni kriterijumi, uključujući uslove za osoblje i infrastrukturu, moraju ispuniti pre slanja aviona u Ukrajinu. Takođe, premijer je priznao da Holandija još uvek nije dobila izvoznu dozvolu od strane Sjedinjenih Američkih Država, prenosi RT.

Važno je napomenuti da je Vašington ranije bio oprezan u vezi snabdevanja Ukrajine borbenim avionima, a predsednik SAD, Džozef Bajden, u februaru je izjavio da Ukrajini nisu potrebni avioni F-16. Međutim, stav SAD se promenio tokom leta, a američki zvaničnici su odobrili ukrajinskim pilotima obuku na avionima F-16. Takođe, signalizirali su spremnost da odobre transfer aviona iz trećih zemalja u Kijev nakon završetka obuke.

I dok Kijev tvrdi da će se novim, naprednim oružjem i municijom postići trijumf, Moskva upozorava da zapadno oružje samo produbljuje sukob i patnju, ne pružajući značajan uticaj na situaciju na frontu. Paralelno s tim, zapadni zvaničnici počinju da sumnjaju u efikasnost Ukrajine nakon propale kontraofanzive koja, uprkos podršci NATO, rezultira minimalnim promenama duž linija fronta i velikim gubicima Kijeva.

POVEZANO

Evropa se neće odupreti Rusiji

admin

Sport Klub: Nikola Topić u Crvenoj zvezdi!

admin

Ako Ukrajina kapitulira biće to – prvi veliki poraz NATO u njegovoj istoriji

admin