KAKO PREPOZNATI DA SE NEKOME DOPADATE: 11 ključnih signala prema stručnjacima za veze

U ovom trenutku, verovatno znate kako je kada vam se neko sviđa. Možda jednostavno želite da uvek budete u njihovom društvu ili vam srce zaigra kada vam stigne poruka na telefonu. Možda zaspite razmišljajući o vašoj budućnosti zajedno.

Međutim, očigledni znaci simpatije nisu uvek očigledni kada je situacija obrnuta. Ponekad je čak nemoguće identifikovati da li neko ima romantična osećanja prema vama, bilo da je u pitanju osoba koju ste nedavno upoznali, neko koga ste upoznali na žurci ili dugogodišnji prijatelj.

Šta dodatno komplikuje ove situacije?

Mnogi ljudi se trude da deluju opušteno kada im se neko sviđa, kako ne bi delovali očajno ili očigledno, kaže Chloe Carmichael, doktorka psihologije, članica savetodavnog odbora Women’s Health-a i autorka Dr. Chloe’s 10 Commandments of Dating.

“Oni zapravo imaju tendenciju da postanu malo oprezniji kako vas ne bi preplašili ili odbili”, objašnjava ona. Drugi pak mogu kriti svoja osećanja kako bi izbegli mogućnost odbijanja, dodaje Tamekis Williams, licencirani socijalni radnik i osnivač Mission Dorothy Female Empowerment Services.

Zato je uvek korisno (za sve uključene strane) biti direktan sa osobom koja vam se sviđa. Ako već izlazite ili flertujete i imate osećaj da se nešto dešava, započnite otvoreni dijalog o toj temi.

Evo brzog načina koji možete koristiti da pokrenete razgovor, prema Williams: “Hej, zaista sam uživao/la u vremenu koje sam proveo/la s tobom. Važno mi je da budem otvoren/a i iskren/a o svojim osećanjima. S obzirom na to, da li ti smeta da ti kažem kako se osećam u vezi sa našim odnosomu ovom trenutku? Samo želim da se uverim da možemo razgovarati o tome.”

Važno je razjasniti da li želite samo da izrazite svoja osećanja ili želite i odgovor od njih. Takođe, trebali biste govoriti o svojim osećanjima, ne pretpostavljajući da i drugi osećaju isto, dodaje ona.

Međutim, ako do sada niste imali priliku za takav razgovor, prirodno je želeti da saznate kako se neko oseća. Iako svako izražava svoja osećanja na svoj način, evo 11 znakova koji ukazuju na to da neko oseća nešto prema vama.

Brzo odgovaraju na vaše poruke i pozive

Ako je neko zainteresovan za vas, obično će vam dati prioritet i brzo vam odgovoriti, kao i inicirati kontakt o svemu i svačemu, kaže Carmichael. Posebno je dobar znak ako se pozivaju na zajedničke uspomene ili interne šale. “Ako kontakt upućuje na smešnu šalu ili nešto iz vremena koje ste proveli zajedno, to pokazuje da su mentalno pregledavali i proživljavali to vreme na pozitivan način”, dodaje ona. U istom duhu, ta osoba može biti posebno pouzdana. Ako vam automobil stane, oni su ti koji će odgovoriti na vaš poziv i doći vam u pomoć. “Oni će vam omogućiti pristup koji možda drugi nemaju”, kaže Williams.

Žele da provedete kvalitetno vreme zajedno

Možda stalno razmišljaju o planiranju vašeg sledećeg sastanka i zaista ga sprovode. Vaši sastanci su zabavni i promišljeni – kako bi vas bolje upoznali. “Nisu spremni samo na komunikaciju putem telefonskog poziva ili poruke, već su spremni izdvojiti vreme da se sastanu s vama lično”, kaže Shawntres Parks, licencirani bračni i porodični terapeut i članica savetodavnog odbora Women’s Health-a. “Oni su namerni u vezi s vremenom koje provode s vama, kako se ponašaju oko vas, kako žele da se osećate kada ste u njihovom društvu”, dodaje Williams.

Postavljaju vam pažljiva pitanja

“Postavljanje pitanja o vama pokazuje da su zainteresovani da vas upoznaju”, kaže Carmichael. I dok nema ništa loše u nekim unapred pripremljenim razgovorima, ta pitanja verovatno nisu “Šta radiš ovog vikenda?” ili “Šta voliš raditi za zabavu?” Umesto toga, ona su malo dublja i mogu se odnositi na vaše buduće ciljeve i vrednosti, dodaje Williams. Ova vrsta pitanja i razgovora ukazuju “da osoba ide dalje od upoznavanja… [i] razmišlja kao partneru”, kaže Carmichael.

Govore o onome što traže u vezi

Opet, ovo može delovati očigledno, ali ako razgovori prelaze na to šta ta osoba traži u vezi, verovatno joj se bar malo sviđate! “To bih shvatila kao znak da su zainteresovani za vas, [i] pretpostavljamo da vam to govore jer su radoznali kako ćete reagovati na ono što žele”, kaže Carmichael.

Razgovaraju o prošlim vezama

Mogu da vas pitaju o vašim prethodnim vezama i šta je pošlo po zlu, ili možda govore o svojim prošlim vezama. “To može da znači da su zainteresovani za vas i jednostavno žele da vas bolje upoznaju, kao i da shvate da li bi prepreke koje su imali u prošlosti bile prepreke i sa vama”, objašnjava Carmichael. Ali evo i suprotnosti: Ako deluju previše emotivno dok govore o bivšim partnerima, to može da znači i da su još uvek zaglavljeni u prošlim vezama, dodaje ona.

Pamte stvari koje ste podelili

Kada neko voli vas, verovatno vas pažljivo sluša dok ste zajedno. Dakle, ako ste na prvom sastanku pomenuli da ste igrali tenis kao dete, a na drugom vas pitaju da li još uvek igrate tenis, to je znak da slušaju (i interesuju se). “To pokazuje da zaista pažljivo obraćaju pažnju, razmišljajući o tome ko ste i o stvarima koje delite”, kaže Carmichael.

Dodiruju vas na nežan način

Ne, ne govorim o preteranom pokazivanju emocija u javnosti. (Zapravo, to može ukazivati da žele samo nešto seksualno, objašnjava Carmichael.) Umesto toga, možda vam drže ruku preko stola dok večerate, stavljaju ruku na vaš leđa dok šetate kroz restoran ili vam stavljaju ruku oko ramena dok šetate ulicom. “Ovi gestovi pokazuju vrstu zainteresovanosti i bliskosti putem fizičkog kontakta, ali i stepen uzdržanosti koji sugeriše da pokazuju poštovanje prema odnosu”, kaže ona.

Nespretni su u vašem društvu

“Ponekad, malo nespretnosti može zapravo značiti da neko zaista voli vas”, kaže Carmichael. Na primer, možda se nervozno smeju i puno se smeše, kaže Williams. Razmislite o vremenu kada ste išli na sastanak s nekim ko je bio malo previše gladan. Vino i večera, puno flertujućih rečenica i delovao je vrlo šarmantno. Na kraju krajeva, to možda nije nužno značilo da oseća nešto prema vama. Dakle, ako nova osoba koju upoznajete deluje nespretno, nemojte je odmah otpisivati, dodaje Williams.

Žele da podele svoje strasti i veštine s vama

Kada nekoga volite, želite da podelitie svoje veštine, pozitivne osobine i resurse s njom, kaže Parks. To može izgledati različito za svakoga. Možda su zaista dobri slušatelji i uvek se trude da vas pitaju o vašem danu. Ili možda, ako su odlični kuvari, kada vam spremaju obrok, dele s vama svoju strast (i verovatno vas impresioniraju u procesu). “U čemu god da su dobri, dele to s vama”, dodaje ona.

Ova osoba troši onoliko koliko može na vaš odnos

Ne, trošenje puno novca nije inherentan znak interesovanja. Ali ako nekoga volite, možda će svesno budžetirati za izlaske ili vas častiti stvarima kad god može. Možda neko ne može sebi priuštiti da vas izvede na večeru svake nedelje, ali je spreman potrošiti novac na namirnice kako bi vam spremio piknik ili štedi novac kako bi potrošio na gorivo kako bi došao na sastanak s vama. “Često se izlasci mogu biti skupi pa zapadnemo u stvari poput skupih večera i skupih sastanaka i slično kao pokazatelje da je neko zainteresovan”, kaže Parks. To nije uvek slučaj. Ono što ovde zaista ima značaja je trud.

Spremni su (i uzbuđeni!) da provode vreme s ljudima iz vašeg života

Osoba koja vas voli “spremna je da se uključi u javne aktivnosti”, kaže Parks. Ne samo da će izaći s vama u javnosti, već žele i da se sastanu s vašim prijateljima i ljudima iz vaše zajednice. (Naravno, u početku veze, verovatno neće biti toliko uključeni kao što će biti kada prođu nekoliko meseci.)

POVEZANO

Đoković: Prevrnuo mi se stomak

admin

Vlada Srbije omogućila kretanje svim vozilima sa prostora Kosova

admin

Otkriveni FAKTORI koji “povećavaju rizik od rane demencije”

admin