“Hladan tuš za sve”: Zašto je Ukrajini hitno potrebno 500.000 novih regruta?

Vrhovna rada razmatra zakon kojim bi svima koji izbegavaju vojsku bilo zabranjeno da primaju određene beneficije i usluge od države, dobijaju kredite, putuju u inostranstvo i obavljaju imovinske transakcije

Ukrajinskoj vojsci je potrebno 500.000 novih regruta kako bi pokrili žrtve i tokom narednih 12 meseci popunili nove jedinice, izjavio je sekretar ukrajinskog parlamentarnog Odbora za nacionalnu bezbednost Roman Kostenko.

Predsednik Vladimir Zelenski izjavio je prošle nedelje da je vojni vrh zatražio mobilizaciju 450.000-500.000 pojedinaca zbog sukoba sa Rusijom. Ranije ovog meseca, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu procenio je da je Kijev izgubio više od 383.000 vojnika (poginulih i ranjenih) od početka neprijateljstava u februaru 2022.

Kostenko se u intervjuu za Ukrinform požalio da su njegovi sunarodnici „mislili da će uskoro pobediti“, zbog čega se nisu pripremili za mobilizaciju.

„Sada su izjave o dodatnih 450.000-500.000 koji će biti mobilisani bile kao hladan tuš za sve“, rekao je poslanik. On je objasnio da je Oružanim snagama Ukrajine potrebno toliko novih vojnika zarad nadoknađivanja gubitaka, kao i formiranja novih jedinica. Vojska, rekao je Kostenko, mora da planira nekoliko godina unapred jer bi sukob „mogao da se oduži“.

Šef Komiteta za nacionalnu bezbednost Ukrajine je dodao da bi ukrajinska vlada trebalo da pomeri fokus svoje informativne politike sa obećanja o brzoj pobedi i odmoru na Krimu na ozbiljniju poruku da „svi moraju da zaštite otadžbinu i da niko to neće izbeći“.

Nekoliko ukrajinskih medija javilo je u ponedeljak da zakon koji trenutno razmatra Vrhovna rada poziva na smanjenje starosne granice za mobilizaciju sa 27 na 25 godina. Nacrt zakona takođe podrazumeva uvođenje elektronskih obaveštenja o pozivima za vojsku, koja će „biti poslata imejlom i drugim sredstvima“.

Prema izveštajima, svima koji izbegavaju vojsku biće zabranjeno da primaju određene beneficije i usluge od države, dobijaju kredite, putuju u inostranstvo i obavljaju imovinske transakcije.

Poslanik Vadim Ivčenko rekao je za ukrajinsku „Stranu“ da muškarcima koji se kriju od mobilizacije u inostranstvu mogu uskratiti konzularne usluge, uključujući izdavanje novih ličnih dokumenata.

rt.rs

POVEZANO

Novi predsednik otpušta 5.000 vladinih službenika

admin

Počela da radi prva fabrika solarnih panela u Srbiji

admin

„Forbs“: „leopardi” su nokautirani u borbama sa Rusima

admin