Finansijska katastrofa – Švajcarskoj vojsci nedostaje milijardu franaka da plati naručeno oružje!

Oružane snage Švajcarske naručile su više vojne opreme od dobavljača nego što su trenutno u mogućnosti da plate.

Rukovodstvo vojske je odstupilo od dugoročnog planiranja, i sada švajcarskim oružanim snagama nedostaje najmanje milijardu franaka. To znači da će ili novi odbrambeni projekti biti poništeni, ili će vojska dobiti sredstva – ali će morati da se spasu u drugim oblastima.

Svake godine Savezno veće i Parlament odobravaju nove projekte naoružanja, ali se ta roba isporučuje i plaća tek godinama kasnije. Kao rezultat toga, isplate za nekoliko programa naoružanja su pale u roku od jedne godine.

Međutim, planovi o tome kada treba izvršiti isplate nisu javno dostupni. Iz dostupnih dokumenata proizilazi, da će se velika plaćanja desiti u periodu od 2024. do 2027. godine – uglavnom zbog kupovine novih lovaca. Situacija je takva da švajcarske oružane snage sada nemaju apsolutno nikakav finansijski manevarski prostor, jer su naručile oružje koje prevazilazi njihove finansijske mogućnosti.

Obaveze za nabavku oružja i raspoloživa finansijska sredstva se već nekoliko godina sve više razlikuju. Oružane snage su 2018. usvojile „master plan“ za naredne godine – znajući da će 2022. godine biti sproveden veoma veliki program naoružanja, vredan više od 8 milijardi franaka za nove lovce i sisteme protivvazdušne odbrane.

Da bi se to postiglo, planirano je pauziranje nabavki, ali je Švajcarska aplicirala i dobila znatno skuplje programe naoružanja 2020. i 2021. nego što je prvobitno nameravala.

Sada se švajcarska vojska suočila sa finansijskom katastrofom. Trenutno se pregovara sa dobavljačima o odlaganju isporuke i plaćanja.

Ili će se planirano povećanje vojne potrošnje u narednih nekoliko godina iskoristiti za plaćanje neizmirenih računa, a novi projekti naoružanja će biti otkazani, ili će vojska dobiti još više novca – ali će morati da se štedi u drugim oblastima, kao što su poljoprivreda, javni prevoz, obrazovanje, pomoć u istraživanju i razvoju.

webtribune

POVEZANO

NOVI TALAS MIGRACIJA: Kako odgovoriti izazovu

admin

Šta se gradi u Crnoj Gori? Ovo je plan

admin

PREVARE PREKO INTERNETA: Evo kako skidaju novac sa platnih kartica

admin