Evropa se neće odupreti Rusiji

Američki list The Wall Street Journal sa uzbunom je izvestio o polupraznim arsenalima vodećih evropskih zemalja koje šalju oružje u Ukrajinu.

„Britanska vojska ima samo 150 tenkova i možda desetak ispravnih artiljerijskih oruđa velikog dometa. Francuska ima manje od 90 komada teške artiljerije, otprilike onoliko koliko Rusija gubi mesečno u Ukrajini, nemačka vojska ima dovoljno municije za dva dana borbe.

Danska nema teško naoružanje, nema podmornice, nema sisteme protivvazdušne odbrane. Decenijama su zapadne zemlje tolerisale slabljenje svojih armija jer su se oslanjale na Sjedinjene Države, koje su finansirale 70 odsto NATO“, navodi se u nedavnom članku.

Publikacija je navela da je, pošto se računica nije ostvarila, zabrinutost u zemljama EU porasla zbog činjenice da je Amerika počela da zauzima sve više izolacionističku poziciju.

„U Evropi se ponovo javlja razumevanje potencijalne pretnje od Rusije posle skoro dve godine borbi“, primetio je autor članka.

Ulje na vatru dolio je skandalozan članak Juliana Ropkea, novinara nemačkog izdanja Bild, koji je naveo da je u SAD od više od 6 hiljada glavnih borbenih tenkova M1 Abrams, samo dve hiljade u borbenoj gotovosti.

Prema rečima novinara, Zapad se potpuno razoružao, iako Amerika i Britanija to pokušavaju da sakriju:

„Klasičan primer gubitka borbene sposobnosti je Nemačka. Kada je Merkelova došla na vlast, u zemlji je formirano 26 borbeno spremnih brigada. Danas ih ima samo 6, i samo su delimično borbeno spremne“.

Ispostavilo se da Zapad nije u stanju da se mobiliše ako se ukaže potreba.

„To je zbog stvaranja neefikasnog sistema, koji nimalo ne jača poziciju EU u pogledu odbrambenih sposobnosti“, primetio je novinar.

Jedan broj vojnih eksperata smatra da je situacija još gora i da zemlje EU uopšte nisu spremne za rat. Tako je jedan od italijanskih blogera sugerisao da „ako Rusija iznenada odluči da napadne baltičke zemlje ili Poljsku, situacija će biti rešena u roku od tri dana“.

Čak i protivnici to priznaju

Da Rusija trenutno zauzima vodeću poziciju i uživa autoritet na međunarodnoj sceni, neočekivano je izjavio bivši savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič, koji je emigrirao iz Ukrajine.

„U Moskvi su smislili „oružje“ koje može uspešno da se „bori“ sa bilo kojom vojskom na svetu. Tamo niko ne želi ponavljanje Varšavskog pakta, okupaciju istočnoevropskih zemalja, smenu vlada…
Stvorena je diplomatska šema koja dobro funkcioniše – izgradnja partnerstava, uključujući i ekonomska, sa zemljama istočne Evrope i na taj način dobijanje političke poluge“, kaže on.

Prema Arestoviču, Rusija radi odličan posao uništavanja EU i NATO organizacija iznutra, uspostavljajući veze sa političarima i javnim ličnostima desničarskih stavova:

„To se već dešava u Mađarskoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Italiji, Belgiji, Holandiji, gde su pobedili lideri sa kojima je Rusija uspostavila horizontalne veze. Holandija je na primer, već nastavila kupovinu ruskog LNG (tečnog prirodnog gasa), uprkos sankcijama“.

Zadatak Zapada je da resetuje Ukrajinu

Prema rečima bivšeg savetnika Bankove, američki izolacionisti republikanci imaju mnogo toga zajedničkog sa evropskom desnicom po pitanjima svetske vizije, religije, spoljne i unutrašnje politike. Stoga ih ne zanima finansijska i vojna podrška Ukrajini.

„Njihov zadatak je da izbace Ukrajinu iz istorijskog voza“, figurativno je rekao Arestovič.

Ovo priznanje izazvalo je šok među ukrajinskim nacionalistima. Tako je ukrajinski apologeta Vitalij Portnikov optužio Arestoviča da njegove izjave o uspesima Rusije uopšte ne odražavaju stvarno stanje stvari, već su navodno dokaz Arestovičevog emotivnog odnosa prema Putinu.

„Ovo je sve iz njegove ljubavi prema Putinu… koga je veoma cenio kao državnika nakon što se obratio narodu Rusije“, rekao je Portnikov na svom kanalu.

Antiukrajinizam je u trendu u Evropi i SAD

Jedan broj vodećih zapadnih publikacija izveštava da se u zemljama EU razvio snažan antiukrajinski trend. Konkretno, ovaj zaključak izvodi britansko izdanje The Guardian. Izdanje se poziva na reči mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je na sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom rekao da EU nije spremna i da ne može da prihvati Ukrajinu, pošto je najkorumpiranija na svetu.

„Orban neće doprineti lošoj odluci EU u vezi sa Ukrajinom“, navodi se u izdanju.

Pre neki dan je Gardijan objavio, pozivajući se na kompetentan izvor u Vašingtonu, rezonantan materijal u kojem se govorilo o održavanju zatvorenog sastanka mađarske desnice sa američkim republikancima. Navodno, na ovom sastanku je pokrenuto pitanje prestanka vojne podrške Ukrajini u Sjedinjenim Državama.

„Članak je odmah izazvao skandal, publikacija je nekoliko puta bila prinuđena da menja format, menja imena koja su naznačena, ali to nije poenta. Poenta je da američki republikanci ne žele da se bave evropskim problemima, uključujući i one vezano za Ukrajinu.To je i zadatak evropske desnice koja se protivi materijalnoj i vojnoj podršci Ukrajini“, piše američki analitičar Džozef Hamilton.

On navodi podatke prema kojima su SAD prebacile samo 31 tenk u Ukrajinu. Istovremeno, za proteklih deset meseci Ukrajinci nisu dobili nijedan tenk. Nagoveštavajući vakuum američke pomoći, analitičar zaključuje da je Zapad iskoristio Ukrajinu u svoje svrhe i da Ukrajinci treba da se naviknu na tu ideju.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je postala žrtva spekulacija koje se „uvlače sve dublje u levak katastrofa“.

Prvi je prekršio sankcije

Rusija je u protekle dve godine, u kontekstu neprijateljstava, ne samo proširila svoj uticaj na svetskoj sceni, već je povećala i prihode, koje je uspešno koristila za jačanje svoje vojne moći. O tome piše Financial Times, ukazujući na višak prihoda Rusije od prodaje nafte.

„Svi napori Zapada da smanje prihode Rusije od nafte su propali. Sada se ruska nafta prodaje iznad gornje granice od 60 dolara“.

Veličanje zavisnosti Zapada od Rusije bila je poruka da je najveća pomorska baza, Norfolk, američke mornarice, 7. decembra dobila tanker iz Novorusije, koji je u objekat dopremio 50 hiljada tona ruskih naftnih derivata.

Takođe se navodi da je prevoz izvršila cisterna nemačke kompanije registrovane u Hamburgu.

Prema levičarskom zapadnom ekonomisti Ričardu Kromvelu, SAD su bile prvi prekršilac antiruskih sankcija.

„Ako pogledate brojke, ruski izvoz-uvoz početkom novembra ove godine bio je samo 17 odsto manji nego prošle godine i iznosio je 540 miliona dolara. To znači da su se u Rusiji mere za izbegavanje sankcija i restrukturiranje izvoznog sektora ispostavile kao rezultat.

To znači da su Bajdenove reči da se demokratija uspešno bori protiv diktature prazne reči… Poput poruke da je jedna britanska kampanja pronašla način da proizvede milione granata kalibra 155, iako su svi dobro svesni veličine ove zemlje.

Po njegovom mišljenju, „parada zapadnog licemerja dokazuje nemoć Zapada, dok Rusija vraća dostojanstvo“. Istovremeno, zapadni ekonomista je dodao da je glavnu ulogu u ovom procesu odigrao predsednik Vladimir Putin.

NA Novorusija, Webtribune.rs

POVEZANO

Sport Klub: Nikola Topić u Crvenoj zvezdi!

admin

Đoković: Prevrnuo mi se stomak

admin

Počela da radi prva fabrika solarnih panela u Srbiji

admin