BIĆE TO KRAJ DEMOKRATIJE: Berni Sanders o tome šta se dešava ako Tramp pobedi – i kako ga zaustaviti

Berni Sanders uvek je bio glas promene i borac za prava radnika. Sada, dok izražava svoje strahove u vezi sa mogućom pobedom Donalda Trampa, Sanders za Gardijan deli svoje viđenje opasnosti koje bi mogle dovesti do kraja demokratije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Berni Sanders uvek deluje kao da žuri i da je stalno je u trci s vremenom u svojoj borbi protiv milijardera i korporativnih interesa. On je najmanje očekivani preteča promena: političar koji je doveo mlade glasače do ludila 2016. godine, kada je već imao 74 godine; čovek bez uobičajenog televizijskog izgleda i glatkog govora povezanog s predsedničkim kandidatima, ali koji je, budući potpuno svoj, i dalje izuzetno harizmatičan.

U protekloj deceniji, učinio je više nego bilo ko da promeni politički fokus u SAD-u, usmeravajući pažnju na nejednakost prihoda, siromaštvo i ono što naziva “uber-kapitalizmom”. A ipak, pre toga, bio je gotovo nepoznat.

U svojim 20-ima i 30-ima, Sanders je radio kao tesar i slobodni pisac i učestvovao u kampanji za lokalnu socijalističku partiju, Liberty Union. Trebalo mu je 10 godina da nauči kako da pobedi na izborima, što je postigao 1981. godine, sa 39 godina, sa samo 10 glasova više, postavši gradonačelnik Burlingtona, pre nego što je preuzeo jedino kongresno mesto u Vermontu deset godina kasnije.

Narednih četvrt veka uglavnom je ostao u senci i bio retki otvoreno levičarski glas u Kongresu. A onda, 2016. godine, iznenada je eksplodirao na nacionalnoj sceni u izazovu protiv Hilari Klinton za demokratsku predsedničku nominaciju, privlačeći armiju mladih glasača.

Osam godina kasnije, i dalje žuri, ali sada deluje ozbiljnije, pomalo refleksivno. Tu atmosferu prenosi u pogovoru svoje knjige “U redu je biti ljut zbog kapitalizma”, u kojoj piše da iako bi voleo da bude optimista u vezi sa budućnošću, ne može. Poziva svojih sedmoro unučadi, žaleći što će naslediti svet koji se suočava s “hitnijim i neospornijim krizama nego ikad pre u modernoj istoriji”.

“Gledamo niz vanrednih kriza. Klimatske promene: neizvesno je da li će svetska zajednica smanjiti emisije ugljenika kako bi sačuvali život na planeti za našu decu. Rast oligarhije: mali broj izuzetno bogatih ljudi kontroliše ekonomski i politički život milijardi. Demokratija: ozbiljno je ugrožena od onih koji kapitalizuju strahove ljudi.”

Berni Sanders, pixabay.com

Nekada su se rugali Sandersu zbog takve uznemirujuće retorike; nazivan je buntovnikom. Sada mu se niko ne smeje. Dva rata, humanitarna katastrofa koja se odvija u Gazi, ogromni delovi Severne Amerike doslovno gore, nejednakost između bogatih i siromašnih na nivoima koji zadivljuju um. Kako je New Yorker primetio, “stvarnost je podržala Bernija Sandersa”.

Da li mu se čini da se svi njegovi strahovi ostvaruju? “Nije to sjajan osećaj”, kaže. “Izuzetno sam nervozan zbog onoga što dolazi.”

Ah da, Donald Tramp.

Sanders dugo poznaje Trampa. 2016. godine, kada je Tramp rekao: “Samo ja to mogu da popravim”, dok je prihvatao republikansku predsedničku nominaciju, Sanders je komentarisao: “Da li ovaj momak kandiduje za predsednika ili diktatora?” Dva meseca pre izbora 2020. godine, predvideo je da poraženi Tramp možda neće mirno otići – još jedno proročanstvo koje se dramatično ispunilo.

Ovog puta, kaže, opasnosti su mnogo veće.

Drugi Trampov predsednički mandat biće ekstremniji. On je ogorčen čovek, prošao kroz četiri optužnice, ponižen, osvetiće se svojim neprijateljima. Čak i za političara koji ne bira reči, Sandersova procena o Trampovoj pobedi u novembru je ozbiljna. “Biće kraj demokratije, funkcionalne demokratije.”

Možda se to neće dogoditi prvog dana, kaže. Tramp ne bi bio išao u ukidanje izbora. Ali postepeno bi oslabio demokratiju, čineći teže mladima i ljudima koji nisu belci da glasaju, obeshrabrujući politički otpor, podstičući bes protiv manjina i imigranata.

Drugi Trampov predsednički mandat bio bi mnogo ekstremniji od prvog. “To je jasno rekao”, kaže Sanders. “Postoji puno lične gorčine, prošao je kroz četiri optužnice, ponižen, osvetiće se svojim neprijateljima. Moramo objasniti američkom narodu šta to znači za njih – šta će kolaps američke demokratije značiti za sve nas.”

On ne pripisuje uspon Trampa isključivo masi Amerikanaca iz radničke klase. “Ne verujem da su svi Trampovi pristalice rasisti ili seksisti ili homofobi. Mislim da se u ovoj zemlji dešava verovanje da vlada ne uspeva da rešava probleme običnih Amerikanaca.”

Sanders je izgradio je svoju političku ličnost oko citiranja iznenađujućih i besramnih statistika. U intervjuu tvrdi da su pre pandemije tri milijardera (Džef Bezos, Bil Gejts i Voren Bafet) imala više nego što zajedno poseduje 160 miliona Amerikanaca koji čine donju polovinu društva.

“Troje ljudi! To je neverovatno! Neverovatno! Plate, uzimajući u obzir inflaciju, danas su niže za radnike nego pre 50 godina. Razmislite o tome! Moji unuci će imati niži životni standard od moje generacije.”

Izazov je pokazati ljudima da vlada u demokratskom društvu može zadovoljiti njihove potrebe. Ako to učinimo, porazićemo Trampa. Po njegom mišljenju, Tramp jednostavno radi ono što demagozi rade širom sveta – kapitalizuje anksioznost i borbu ljudi.

“Tramp dolazi i kaže, ‘Biću tvoj snažan čovek, baviću se svim tvojim strahovima- imigracija, problemi transrodnih osoba, rasni problemi – biću tu za tebe.'”

Neprijatnije za njegove kolege u Kongresu, Sanders zadržava veći deo svoje kritike za Demokratsku stranku. Zvanično je nezavisni predstavnik od ulaska u Predstavnički dom 1991. godine, ali glasa kao demokrata u Kongresu i oba puta je vodio svoje predsedničke kampanje kao demokrata. Ipak, osuđuje stranački establišment”. U knjizi piše da je lažni korporativni hak kako Trump predstavlja sebe kao “branioca radničke klase”, dok Demokratska stranka stoji po strani i predaje mu tu teritoriju.

Karikira demokratsko obećanje biračima kao “Mi smo prilično loši, ali Republikanci su još gori”, upozorava da to jednostavno nije dovoljno.

Što nas dovodi do Bajdena.

Sanders opisuje Bajdena, koga poznaje od kada je izabran u Senat 2007. godine, kao simpatičnog i pristojnog čoveka. Ali ima jasnu poruku za trenutnog predsednika: preuzmi odgovornost ili je budućnost Sjedinjenih Američkih Država, pa i sveta, u opasnosti.

“Izazov s kojim se suočavamo je da pokažemo ljudima da vlada u demokratskom društvu može da rešava njihove ozbiljne probleme i potrebe. Ako to učinimo, porazićemo Trumpa. Ako ne, onda smo Vajmarska republika ranih 1930-ih.”

Sanders kaže da je u kontaktu s Belom kućom, pozivajući ih da budu glasniji u svojim apelima američkim radnicima. “On (Bajden) mora reći, po mom mišljenju, da će, ako bude ponovno izabran, u roku od dva meseca sprovesti široke promene koje radnička klasa ove zemlje očajnički treba.”

Da li ga slušaju? “Kao i uvek, ne onoliko koliko bih voleo.”

POVEZANO

Nestorović: Nemam ništa protiv još jednog izlaska na birališta ako to ne ugrožava državu

admin

Nisu poslušali Putina, sada plaćaju” …

admin

Kako bi izgledao napad Rusije na Zapadnu Evropu- Rat u tri faze

admin