Vodeći nemački ekonomista: Treba da plaćamo dodatnu taksu za vojnu pomoć Ukrajini

Posebni uslovi zahtevaju posebne mere, rekla je predsednica Nemačkog saveta ekonomskih eksperata o predloženom “solidarnom dodatku” za Ukrajinu

Monika Šnicer, predsednica Nemačkog saveta ekonomskih eksperata (GCEE), istakla je potrebu za povećanjem poreza na prihode građana kako bi Nemačka mogla da pruži snažniju finansijsku podršku Ukrajini, čija podrška na Zapadu, prema njenim rečima, opada.

Šnicer je predložila uvođenje ukrajinskog “solidarnog dodatka” kao doprinosa iznad postojećeg poreza na dohodak, navodeći da bi to pomoglo u ispunjavanju hitnih finansijskih potreba Kijeva. U intervjuu za “Rajniše post”, istakla je da su “posebni uslovi zahtevali posebne mere”, uprkos svesti o tome da takve odluke neće biti popularne, prenosi Raša Tudej.

Nemački ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek nedavno je najavio dodatna sredstva za naoružavanje Ukrajine, ističući smanjenje podrške na Zapadu. Ovo dolazi nakon neuspelog pokušaja lidera EU da usvoje predloženi paket finansijske pomoći od 50 milijardi evra tokom nedavnih pregovora o godišnjem budžetu bloka.

Iako je Berlin već izdvojio osam milijardi evra za potrebe Ukrajine u okviru budžeta za 2024. godinu, Kancelar Olaf Šolc obećao je dodatna sredstva “koliko god to bilo potrebno”. Ipak, ankete pokazuju rekordno niske stope podrške Šolcovoj vladi, a čak 82 odsto Nemaca izrazilo je razočaranje radom aktuelne vlade prema istraživanju instituta “Verian”.

Monika Šnicer naglašava da je vreme za delovanje i da je “naša sloboda takođe u pitanju u ovom ratu”, ističući nužnost teških odluka u korist podrške Ukrajini, uprkos izazovima koje takvi koraci donose.

POVEZANO

UKRAJINA VOJSKA SE POVUKLA IZ AVDIJIVKE: Jedna od NAJVEĆIH POBEDA Rusa od početka rata

admin

Novi predsednik otpušta 5.000 vladinih službenika

admin

ODOBRENO: Švedska uskoro u NATO

admin