“Vašington post”: Ukrajinska vojska pati od ozbiljnog nedostatka artiljerijskih granata

Ukrajinskim artiljercima se ograničava koliko granata smeju da upotrebe, što u nekim slučajevima podrazumeva svega 10 do 20 komada municije dnevno

Ukrajinska vojska se suočava sa akutnim nedostatkom municije što ometa ofanzivne operacije, dok se čini da Rusija nema isti problem, objavio je “Vašington post”, citirajući ukrajinske vojnike sa fronta.

Prema rečima ukrajinskog vojnika koji se bori u južnom sektoru fronta, artiljercima je dat ograničen broj granata da pogode datu oznaku.

U slučaju malih meta kao što su ruski minobacači, mogu iskoristiti svega 5-7 granata, navodi vojnik.

Vojnik napominje da su ukrajinske trupe na frontu “veoma umorne”, što dodatno pogoršava situaciju izazvanom nedostatkom municije.

Ukrajinski vojnici “su još uvek motivisani… Ali ne možete dobiti rat samo na osnovu motivacije. Trebalo bi da imate neku vrstu brojčane prednosti… Samo postaje sve gore i gore”, dodaje.

Sličnu izjavu je dao i pripadnik 148. artiljerijske brigade, opremljene haubicama kalibra 155 mm. On je za “Vašington post” rekao da njegova jedinica troši svega 10 do 20 granata dnevno, u odnosu na prethodni prosek koji je iznosio 50, a ponekad čak i do 90 komada artiljerijske municije.

“Šta možete da uradite sa 10 granata dnevno? Jedva je dovoljno da odgovorimo na njihovo napredovanje – o napadu na njihove položaje da i ne govorimo”, kaže artiljerac.

Istovremeno, ukrajinski vojnici koje je list intervjuisao rekli su da ne vide da ruska vojska pati od sličnog problema, jer nastavlja napade na južnim i centralnim delovima fronta.

Zvaničnici u Kijevu su se dugo žalili na nedostatak artiljerijskih granata, tvrdeći da je to odložilo početak njihove dugo najavljivane letnje kontraofanzive i dalo Rusiji vremena da podigne impozantnu odbranu.

Počev od juna, Ukrajina je pokušavala da probije ruske linije bez ikakvog zapaženog uspeha, dok je u tom procesu izgubila oko 160.000 vojnika, prema podacima ruskog ministarstva odbrane.

Nestašicu municije priznao je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je rekao da je sukob Hamasa i Izraela usporio isporuke granata. Pozivajući se na ukrajinskog zvaničnika, “Ej-Bi-Si njuz” je krajem novembra izvestio da su od eskalacije sukoba američke isporuke artiljerijske municije pale “za više od 30 odsto”.

U međuvremenu, Vašington je bio primoran da dozira pomoć koju šalje Kijevu, budući da se Kongres i dalje nije dogovorio oko odobrenja zahteva za dopunske finansije predsednika Džozefa Bajdena, a koji podrazumeva više od 60 milijardi dolara za Kijev.

Republikanska partija nije bila voljna da podrži taj potez, zahtevajući od Bele kuće da učini više na poboljšanju bezbednosti na južnoj granici SAD.

rt.rs

POVEZANO

PA: Međunarodna zajednica nije zaustavila ”genocid” u Gazi

admin

ŠOK! KRAJ ZA ALKARAZA! Zverev posle epskog meča izbacio Karlosa i zakazao spektakl u polufinalu AO

admin

Medevedev upozorio London: Ovaj potez je objava rata

admin