RS: Ukrajina treba da prizna gubitak teritorije da bi rešila sukob

Ukrajina bi trebalo da prihvati gubitak teritorije da bi rešila sukob, kao što je Finska svojevremeno uradila tokom sovjetsko-finskog rata, piše „Responsible Statecraft“.

„Kijev bi mogao da nauči lekciju iz finskog primera, da je predaja neke teritorije, iako veoma bolna, ipak vredna toga“, navodi se u članku.

Ukrajinska vlada danas ostaje nepokolebljiva u svojim namerama da vrati sve izgubljene teritorije, uključujući Krim, ali je vojna realnost takva, da ukrajinske snage nemaju šanse da to urade, navodi se u članku. Iz tog razloga, za Kijev je bolje da prekine oružani sukob sada, pre nego što Ukrajina propadne.

„Sa druge strane, ako se sukob nastavi, ogromna prednost Rusije u ljudstvu, industriji i proizvodnji oružja, mogla bi dovesti do mnogo većih gubitaka za Ukrajinu. Vašington može da pruži svoj doprinos, tako što će prestati da podstiče nerealne vojne ciljeve, i time eventualno spasi Ukrajinu od dalje katastrofe“, zaključuje se u članku.

Ranije je televizijski kanal En-Bi-Si, pozivajući se na zvaničnike, izvestio, da SAD i Evropa razgovaraju sa Kijevom o mogućnosti pregovora sa Rusijom, i o tome šta će ona morati da žrtvuje zarad mira. Kako prenosi En-Bi-Si, američki i evropski zvaničnici su zabrinuti što je sukob, po njihovom mišljenju, dospeo u ćorsokak. Oni takođe nisu sigurni u svoju sposobnost, da pruže dalju pomoć Kijevu.

Webtribune.rs

POVEZANO

DETALJI JEZIVOG “MASTER PLANA” – Milioni ljudi u opasnosti

admin

Kurti kritikuje tužilaštvo jer nije podiglo optužnicu za Banjsku; TSK: Ne mešajte se u rad nezavisnih institucija

admin

Putin: Državnost Ukrajine će uskoro biti dovedena u pitanje

admin