Libanski premijer spreman da razoruža Hezbolah, traži samo jedno

Libanski premijer Nadžib Mikati rekao je danas da je spreman da primeni rezoluciju UN koja bi pomogla da se okončaju prekogranični napadi Hezbolaha na Izrael.

Da bi se to desilo, Izrael takođe mora da se povinuje i povuče sa spornih teritorija na planini Dov, brdu Kfar Čuba i libanske strane sela Gajar, izjavio Mikati.

Rešenje za trenutna prekogranična neprijateljstva je “primena međunarodnih rezolucija”, uključujući Rezoluciju 1701, naveo je Mikati.

“Potpuno smo spremni da se posvetimo njihovoj primeni, pod uslovom da izraelska strana učini isto i da se povuče sa okupirane teritorije, u skladu sa međunarodnim zakonima i rezolucijama“, dodao je Mikati, prenosi Tajms of Izrael.

Na granici između Libana i Izraela došlo je do eskalacije razmene vatre, uglavnom između IDF-a i terorističke grupe Hezbolah koju podržava Iran, otkako je 7. oktobra počeo rat Izraela i Hamasa.

Rezolucijom 1701 Saveta bezbednosti UN, kojom je okončan rat između Izraela i Hezbolaha 2006. godine, poziva se na uklanjanje naoružanog osoblja južno od reke Litani u Libanu, osim mirovnih snaga UN i libanske vojske i državnih bezbednosnih snaga.

B92

POVEZANO

Finansijska katastrofa – Švajcarskoj vojsci nedostaje milijardu franaka da plati naručeno oružje!

admin

Nisu poslušali Putina, sada plaćaju” …

admin

GDE BOGATI ODMARAJU: Top 5 destinacija koje oduzimaju dah

admin