PREVARE PREKO INTERNETA: Evo kako skidaju novac sa platnih kartica

Prevare preko interneta su gotovo postale deo svakodnevice, pa su građani stalno na meti novih lažnih dojava.

Tako su građani Srbije dobijali lažne poruke iz Pošte sa obaveštenjem da im paket ne može biti isporučem zbog nepotpunih podata o adresu koju je neophodno da upišu klikom na određeni link.

Kako navode prevareni građani, kada uđete na taj link, morate da popunite svoje informacije i tada vam traže simboličnu naknadu kako bi paket bio dostavljen – 32 dinara. Ukoliko unosete podatke sa svoje kartice, skinuće vam sva novčana sredstva koja imate na računu.

Mnogi su naseli na ovu internet prevaru jer su već očekivali pošiljku i nije im ništa bilo sumnjivo. Kada se klikne na pomenuti link, pojavi se stranica slična zvaničnoj stranici Pošte, što dodatno doprinosi prevari.

Ukoliko ste iz nekog razloga kliknuli na opasan link, jedini način da se situacija reši jeste da odmah obavestite banku kako bi blokirali karticu i sprečili skidanje sredstava sa računa.

Ova prevera je naročito uspešna jer je sezona novogodišnjih i božićnih praznika i ljudi mahom naručuju poklone i druge stvari jer su aktuelni popusti kao i razna praznična darivanja. Upravo zato se savetuje oprez.

Kako navodi Pošta na svom zvaničnom sajtu, počinioci prevare šalju SMS poruku kojim korisnika obaveštavaju o navodnom prispeću porudžbine ili bilo koje druge pošiljke, kao i da je za isporuku potrebno da plate određene troškove. Klikom na link u SMS poruci, otvara se prevarna internet stranica na kojoj se od korisnika traži da u odgovarajuća polja unese broj svoje bankovne kartice i CVV broj.

„Pošta Srbije od korisnika nikada ne zahteva ovakav način plaćanja za isporuku bilo koje vrste pošiljaka. Potrebno je da obavezno obratite pažnju na link na veb stranici na kojoj se od vas zahteva davanje nekih ličnih podataka“, upozoravaju iz Pošte.

(Blic,B92.net)

POVEZANO

Finansijska katastrofa – Švajcarskoj vojsci nedostaje milijardu franaka da plati naručeno oružje!

admin

“Hladan tuš za sve”: Zašto je Ukrajini hitno potrebno 500.000 novih regruta?

admin

Blizu su: Potpuno preuzimaju Gazu?

admin