Vlada Srbije omogućila kretanje svim vozilima sa prostora Kosova

Oduka je donesena isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja, rekao je Petar Petković.

Vlada Srbija donela je odluku da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je naglasio da će na svim graničnim i administrativnim prelazima biti postavljen disclaimer.

“Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244”, navodi se u tekstu disclaimera.

Odluka će se primjenjivati od 1. januara.

‘Nismo prešli crvene linije’

Petković je dodao da su na ovaj način “zaštitili prava našeg naroda na KiM i omogućili slobodu kretanja”.

“Nismo prešli crvene linije u očuvanju nacionalnog integriteta i suvereniteta”, naveo je.

Na istoj sjednici Vlade donijeta je obavezujuća odluka za sve – da nema prelaska crvenih linija prenosi Tanjug.

“Danas smo na sednici Vlade usvojili posebnu odluku o principu, pristupu i stavu da se obavezuje i predsednik Srbije kao i cela vlada da se jasno i nedvosmisleno drže naših crvenih linija u pregovorima i u dijalogu, da se apsolutno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet, kao što je činjeno i do sada”, rekao je on.

Petković je dodao da je to “važna i značajna odluka koja jasno i nedvosmisleno govori da nema priznanja KIM i nema članstva tzv. Kosova u UN, kao i organizacijama i agencijama sistema UN”.

Agencije, Al Jazeera

POVEZANO

Nestvarno – 73 poena Luke Dončića!

admin

Hoće li Finska morati da bude uništena? 64 aviona F-35 sa nuklearnim oružjem spremaju udar na Rusiju

admin

Šta se gradi u Crnoj Gori? Ovo je plan

admin