Kurti kritikuje tužilaštvo jer nije podiglo optužnicu za Banjsku; TSK: Ne mešajte se u rad nezavisnih institucija

Tužilački savet Kosova reagovao je povodom današnje izjave kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, koji je rekao da tužilaštvo nije podiglo brojne optužnice za napad u Banjskoj u Zvečanu.

TSK ističe da Specijalno tužilaštvo, u skladu sa zakonom, radi kao nezavisna institucija i sarađuje sa svim institucijama za vladavinu prava na prikupljanju činjenica, prenosi Klan Kosova.

„Takođe, Savet još jednom jasno ističe da je nadležni tužilac uvek na raspolaganju da sa javnošću i drugim organima za sprovođenje zakona podeli potrebne informacije, uvek imajući u vidu principe zaštite informacija i aktuelne istrage“, navodi se u reakciji TSK.

„Shodno tome, TSK traži od Vlade Kosova da dozvoli svim organima da postupaju u skladu sa zakonima i važećim ovlašćenjima u zemlji i ove izjave naziva recikliranim javnim istupima premijera koje imaju tendenciozan sadržaj prema instituciji državnog tužioca i zasnivaju se na nekorektnim, neetičkim, nedostojnim postupcima i na čestim predrasudama i nagađanjima…“, navodi se dalje u reakciji.

„TSK je ovom javnom reakcijom pozvao premijera Kurtija da se kloni institucija tužilačkog sistema i da se ne meša u nezavisne ustavne institucije, poput državnog tužioca, da pokuša da javno linčuje sve što ima veze sa sa institucijom državnog tužioca i radom tužilaštava i državnih tužilaca, jer to predstavlja nedopustivu povredu samostalnog rada tužilačkih institucija“, navode dalje iz Saveta.

TSK Kurtijevu izjavu opisuje kao zloupotrebu slobode govora i naglašava da tužilački sistem neće biti pogođen ovim izjavama koje dolaze iz visokih političkih krugova.

klan kosova, kossev

POVEZANO

Evo kako možete da odledite meso za samo 5 minuta: Trik za koji ni najbolji kuvari ne znaju

admin

Nikad, baš nikad ne odustaju od ljubavi: Da li ste među večnim romantičarima?

admin

POTPISANO: Britanija na korak od rata sa Rusijom? Date garancije

admin