Frankfurter algemajne: Beogradski fantomi glasaju

Fantomski birači, kupovina glasova, pritisci… Svega je bilo na izborima u Srbiji, ali još nije dokazano da je u Beogradu glasalo barem četrdeset hiljada nebeograđana, piše Frankfurter algemajne cajtung.

„Proces prijave pseudo-Beograđana odanih vlastima očito je trajao više meseci, možda i godina“, piše Frankfurter algemajne cajtung o „fantomskim biračima“ u srpskom glavnom gradu, a prenosi DW.

Opoziciona lista „Srbija protiv nasilja“ i neki posmatrači optužuju vlasti da su tako presudno uticale na ishod glasanja u Beogradu, te da je onde prebačeno barem četrdeset hiljada ljudi iz drugih mesta.

Frankfurter algemajne podseća da su mnogi Beograđani na svoje adrese dobijali službenu poštu adresiranu na ljude koji tamo uopšte ne žive.

„U februaru prošle godine se jedan besni upravnik zgrade obratio javnosti jer je u njegovoj zgradi prijavljeno čak dvanaest fiktivnih stanara. Prijaviće ih policiji, rekao je, i tražiti da lažne komšije plate deo računa za komunalije“, navodi list.

Na glasanje prošle nedelje stizali su „čitavi autobuski tovari birača iz Bosne. Mnogi su išli do najveće beogradske dvorane, odakle su bosanski novokomponovani Beograđani – koji naravno ne poznaju grad – raspoređivani na biračka mesta u skladu sa adresom na koju su prijavljeni.“

List navodi da je na kraju Srpska napredna stranka u glavnom gradu uzela oko pet odsto glasova više od „Srbije protiv nasilja“. Ali, da li je taj rezultata postignut demokratski, pita se FAZ.

„To je bila jedna od najprljavijih kampanja i najočitija izborna prevara koju sam ikad videla“, rekla je evropska poslanica Viola fon Kramon, a prenosi FAZ.

List beleži: „Za razliku od srpske opozicije, Fon Kramon ipak ne želi da kaže da su samo ‘fantomski birači’ odlučili izbore u Beogradu.“

„Zbilja do sada nije dokazana opoziciona tvrdnja da u Beogradu najmanje 40.000 glasova potiče od nebeograđana“, navodi dopisnik lista Mihael Martens.

„Opoziciona liderka Marinika Tepić u razgovoru za FAZ uverava da brojka potiče od službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su užasnuti onime što vlast radi. Ali i ona priznaje da su potrebni jači dokazi od anonimnih izvora iz MUP-a kako bi se izbori pred sudom uspešno doveli u pitanje“, navodi list.

Ali, ne radi se samo o fantomskim biračima, nastavlja se u tekstu, već i o zaposlenima u javnom sektoru koji moraju da fotografišu glasački listić, o trošenju državnih para u kampanju Vučićeve partije, o bugarskim vozovima, kupovini glasova. Podseća se da i posmatračka misija CRTA iznosi ocenu da ishod izbora u Beogradu ne odgovara izbornoj volji.

„Opozicija se sada bori za ponavljanje parlamentarnih i lokalnih izbora. Marinika Tepiće je stoga čak stupila u štrajk glađu. Uzgred, Srbije je kandidat za članstvo u EU“, zaključuje list.

POVEZANO

KINŽAL JE ZASTARELA TEHNOLOGIJA IZ HLADNOG RATA: Kineski analitičar analizira ruski hipersonični projektil

admin

Slovenija isplatila 20.000 evra naknade za smrt posle vakcine protiv korone

admin

Kurti: Radoičić planira nove napade, sastanči sa BIA-om, firme koristi za skladištenje oružja, nastavlja se obuka

admin