Dodik smatra da je došlo vreme za nezavisnu Republiku Srpsku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da smatra da je došlo vreme za nezavisnu Srpsku.

„Da nije stranaca, mi bismo to davno uradili. Oni imaju arsenal raznih prijetnji kojima to čine. Ja ne želim nikoga da izložim tome. Ne želim narod da izložim bilo kakvoj destabilizaciji i zato uporno govorim da je jedino rešenje za srpski narod ovde nezavisna Republika Srpska“, rekao je Dodik za portal Banjaluka.net.

Dodik je naveo da, kako je rekao, „muslimani misle da su oni vlasnici cele BiH“, ali da moraju da se probude iz toga sna i da vide da nisu.

„Mi ne verujemo u BiH, mi ne volimo BiH. Ovo je naše moranje. Najradije bih da, čim se pruži prilika, Republika Srpska izađe iz BiH. Nećemo rat, nećemo sukobe, ne treba da padne nijedan ljudski život za političke ideje, ali racionalno, realno, životno ne možete da živite u BiH“, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da će o nezavisnosti Srpske govoriti možda još nekoliko godina, ali da će se to desiti, prenela je Srna.

Dodik je napomenuo da na nivou BiH Srpska ne uspeva da ostvari ono što želi i da ne mogu da se postignu sistemska rešenja jer nema dogovora.

On je ocenio da su bitno promenjene geopolitičke okolonosti i da Republika Srpska nikad nije imala veći broj prijatelja, navodeći mađarskog premijera Viktora Orbana i slovačkog premijera Roberta Fica.

Dodik je istakao da Srpskoj treba podrška zemalja kao što su Kina, Rusija, Mađarska, Srbija, Slovačka i mnoge druge zemlje.

„Mislim da smo uspeli da napravimo dobar odnos i sa predsednikom Turske, i da u tom pogledu imamo razumevanje. Imamo dobro razumevanje i sa rukovodstvom Hrvatske. Mi smo gradili Republiku Srpsku da ne bude nikom sporna“, rekao je Dodik, navodeći da će se oni, kojima bude sporna njena nezavisnost, vremenom na to naviknuti.

Tanjug, Politika

POVEZANO

Srednjoškolac promenio pol, pa povredio tri košarkašice (VIDEO)

admin

KINŽAL JE ZASTARELA TEHNOLOGIJA IZ HLADNOG RATA: Kineski analitičar analizira ruski hipersonični projektil

admin

SAD u odbrani Crvenog mora; Španja odlučila: Nećemo da učestvujemo

admin