in

Odbornik partije Mila Đukanovića, musliman, traži da se podigne spomenik srpskom patrijarhu – mučeniku

Odbornik vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista Ermin Harbić uputio je predlog pljevaljskoj lokalnoj samoupravi da izgradi spomenik patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Varnavi Rosiću.

Počivši patrijarh – mučenik, koji je 1937. godine ubijen zbog protivljenja Konkordatu sa Vatikanom, rođeni je Pljevljak.

Obrazlažući svoj predlog, Harbić je kazao da bi na taj način Opština Pljevlja iskazala počast jednom od najistaknutijih Pljevljaka.

Harbić je na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta postavio odborničko pitanje predsjedniku Opštine Igoru Goluboviću: „Da li lokalna uprava tokom sljedeće godine planira rekonstrukciju Trga patrijarha Varnave sa izgradnjom centralnog platoa na kojem bi se izgradio spomenik patrijarhu Varnavi?”.

„Trg je jedno od najljepših mjesta u gradu i zaslužuje da se na taj način oplemeni, a tako bismo iskazali i počast jednom od najistaknutijih Pljevljaka“, rekao je Harbić.

Patrijarh Varnava, čije je svetovno ime Petar Rosić, rođen je u Pljevljima 1880. godine i bio je 40. patrijarh SPC, od 1930. do 1937. godine.

(srpskoujedinjenje.com)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments